sâmbătă, 1 octombrie 2011

2011 si lectura

             Un prieten imi spunea intr-una din serile trecute, ca e foarte fericit, pentru ca vede ca in jurul lui cum lucrurile incep sa se schimbe in bine. Ca a mers cu metrolul si multa lume statea cu o cartea in mina . Asta e un lucru bun. Da . Se pare ca in Romania oamenii au reinceput sa-si faca timp si pentru lectura, uitand astfel de problemele de zi cu zi. Daca mai multi dintre noi am alege cartea in loc de televizor poate ca am avea o sansa. Imi povesteau parintii mei ca singura distractie pe vremuri era cititul . Era foarma lor de a se opune unui sistem care dorea indobitocirea si uniformizarea populatiei. Oamenii stateau in casa, prea multe alternative nu aveau oricum,  citeau pe rupte, si lumea era mai civilizata. Acum fenomenul de indobitocire se intampla din nou.... poate n-ar strica sa ne intoarcem la carte, la lectura, stiut fiind faptul ca un popor fara cultura e mai usor de manipulat.

In sensul asta in aceasta seara are loc in tara  ”Noaptea Bibliotecilor”. Ceea ce inseamna ca bibliotecile vor fi deschise pana la ora 04 dimineata. Scopul: "readucerea la lumină" a mersului la bibliotecă, cititul de plăcere şi nevoia de documentare, în contextul digital al anului 2011.
           Astfel, scriitori, critici literari, poeţi şi cercetători vor povesti experienţele lor de lectură. De asemenea, muzica unplugged o să îi poarte pe cititori printre poveştile cărţilor.
               Ideea Nopţii Bibliotecilor a pornit de la o ipoteză statistică: "dacă măcar un sfert dintre cei care au călcat o dată printr-o bibliotecă în ultimii 10 ani ar reveni cel puţin o dată pe an într-o sală de lectură, starea de spirit în bibliotecile României s-ar schimba semnificativ".
"Am conceput acest proiect în condiţiile în care chiar şi românii cu bani şi educaţie văd în Kindle sau iPad alternativa la bibliotecile reale. Cât de greu poate fi să revenim măcar pentru o noapte la esenţa experienţei sălilor de lectură? Indiferent cu cine am stat de vorbă, oricât am fi sau ne-am da drept «hi-tech», «gadget freaks», PDF-ul nu poate învinge interacţiunea cu hârtia uzată de bibliotecă şi cu volumul de scriitură din aceste instituţii uitate de majoritatea tinerilor profesionişti"

Personal sunt indragostit de gaget-uri, dar n-am sa pot renunta niciodata la carte in favoarea lor. Tocmai de aceea sunt alaturi de aceasta initiativa, si va invit de la ora 20 la Institul Francez unde voi citi din Schmit... din ultima lui carte aparuta la Humanitas ”Cea mai frumoasa carte din lume”...
Daca aveti timp si va face placere....

5 comentarii:

 1. eu citesc pentru că îmi place să citesc, nu neapărat pentru a uita de problemele de zi cu zi. e drept, nu citesc orice, mă rezum la beletristică şi cultura japoneză, dar redată în lucrări "grele", cem ar fi Shogun (nu puteam să încep cu altceva, evident), Musashi, Taiko, Samurariul, nu cărţile-documentar. Singura excepţie a fost "Civilizaţia japoneză tradiţională" scrisă de Octavian Simu, pentru că am făcut un referat la facultate.

  În rest, toate cele bune!

  RăspundețiȘtergere
 2. Oai ce mandra-s de tine ! Si ce mi-i drag !

  RăspundețiȘtergere
 3. Ai idee la ce ora se termina, ca sa stiu daca am cu ce ma intoarce acasa dupa?

  RăspundețiȘtergere
 4. E adevarat. O carte buna nu se compara cu nimic. E cea mai cuprinzatoare si mai complexa poveste, cea mai personala si mai sincera conversatie, incepe ca un monolog dar fiind o carte buna se termina intotdeauna ca un dialog. Poate e impropriu spus dialog dar imi place sa cred ca o carte buna creaza la un moment, in timpul lecturii, un spatiu de imponderabilitate unde scriitorul si cititorul se intalnesc. Se intampla rar, dar se intampla. Cum ar fi sa regasesti spus intr-o pagina ceva ce tocmai gandisei citind o pagina anterioara.
  sa te intrebi daca ceea ce auzi sunt gandurile scriitorului sau ale tale si pana la urma sa pierzi notiunea spatiului si a timpului propriu pentru ca ai intrat deja in poveste. In plus o carte mare nu se termina niciodata pentru ca revii cu gandul la ea mereu si o redescoperi, nu neaparat recitind-o. Asa e si cu filmele de autor, asa e si cu muzica. Pana la urma in spatele acestora intalnesti creatorul. E o senzatie unica de imensa prietenie. Pragmaticii ar spune ca intalnesti doar o proiectie a propriei persoane. Chiar si asa, nu o face cu nimic mai putin valoroasa. A te descoperi pe tine insuti ascultandu-i pe ceilalti e o trasatura umana, as spune cea mai spectaculoasa. A te intalni cu o carte mare e o binecuvantare si face parte din sirul de intalniri importante ale vietii. Si inca un lucru care mai imi place la o carte e sa descopar lumi despre care nu stiam mai nimic. Si de fiecare data sa-mi reconfirm ca oamenii sufera si iubesc pretutindeni la fel, ca tot ceea ce ne desparte sunt numai prejudecati.

  RăspundețiȘtergere
 5. Nu am Televizor si nu vreu sa ii cumpar, nu prea cred ca as avea la ce ma uita,ma mai uit on-line daca vreau. Sunt de acord ca o carte trebuie citita in formtul ei, pe hartie, eu nu prea am citit pana acum dar vreu sa ma invat sa fac asta si inca ma lupt cu imine in directia asta si sper sa reusesc.Sunt de acord ca citiul este cea mai buna cale spre a te culturaliza si a te schimba ca si om asa ca trebuie sa citim:)) As veni si eu la un eveniment ca asta dar sa vad daca reusesc sa gasesc locul si daca nu ma duc la teatru mai devreme poate ne vedem acolo Gabi

  RăspundețiȘtergere

Oshawa sau nu

 Nu m-am apucat de oshawa... asta asa, ca sa nu credeti despre mine ca sunt un tip consecvent si care isi tine promisiunile . Nu, nu sunt. A...