luni, 19 septembrie 2011

PINA. Un gand.........

           In sfarsit am ajuns si eu la Pina. M-am bucurat pentru ca sala era plina si m-am intristat pentru ca langa noi erau cinci domnisoare care asteptau cu infrigurare aparitia Angelinei Jolie.Si pentru ca ea a intarziat sa apara, fetele au comentat mai tot timpul, intrebandu-se ce stil de karate este cel practicat in film, si de ce femeia cu muschi de la metrou  nu l-a dat gata pe tanarul care se ascunsese marsav in spatele ei, avand intentia clara sa o omoare. Oricum au plecat discutand aprins, nestiind sigur daca domnul din tren cu urechi, era criminalul sau nu. Complicat....fetele au avut o seara grea. Noroc cu iphonul care te salveaza atunci cand esti gata, gata sa te plictisesti.


             Dar sa le lasam pe fetele noaste si sa ne intoarcem la PINA. Ne intoarcem pentru ca vom avea nevoie de ea mult timp de acum incolo. Ce a facut ea, e atat de puternic si de intens incat mult timp de aici inainte lumea se va hrani cu spectacolele ei. Un amestec de vis si luciditate, de fragilitate si forta de feminitate si masculinitate deopotriva. Gesturi mici , rafinate, subtile fac ca intregul sa fie extrem de puternic, atentia la detaliu, la respiratie, la privire...Am vazut la Pina Bausch  tot ce stiam si ce nu stiam pana acum, am simtit tot ce am simtit si ce n-am simtit pana acum.

             E un film care te inspira. Nu l-as mai vedea inca o data, dar am sa-l iau, sa-l am acasa, si atunci cand lucrez si ma simt neispirat, am sa ma uit la el, macar zece minute. Libertatea pe care Pina a avut-o, libertate de a imagina, de a descoperi, de a risca....acestea toate trebuie invatate. Nu stiu de ce, dar in timp ce vedeam filmul m-am gandit la Miriam Rducanu. Un coregraf la fel de puternic, pe care lumea deja il uita, si care s-a nascut  intr-un  loc gresit. Poate daca ar fi vazut lumina zilei in alta tara.....dar cine stie? Cine mai vorbeste astazi de serile extraordinare de dans si de poezie care aveau loc seara dupa ora 21 in Bucuresti??? Nimeni......Daca cineva isi aminteste il rog sa ne povesteasca si noua , aici...


  Aseara cand am iesit din sala, ma gandeam ca nu e genul de film pe care sa-l recomanzi sau sa spui ca l-ai vazut. El nu poate fi povestit. E o stare.....care te tulbura si care devine , nu stiu cum, ceva extrem de intim si de personal.
Nu mai spun cat de mandru am fost ca pe coloana sonora a filmului exista si o melodie  a Mariei Tanase ...

4 comentarii:

 1. In "Spalatorii de geamuri" de Pina Bausch se aude si Romica Puceanu...Nu ii era strain niciun univers...In anumite cercuri se vorbeste de serile acelea ale lui MIriam, la care a luat parte si Gigi Caciuleanu, care a lucrat cu Pina Bausch, deci conexiunea nu e tocmai intamplatoare...

  RăspundețiȘtergere
 2. Şi mie mi se întâmplă acelaşi lucru cu filmele care îmi plac. Nu le-aş mai vedea. Le păstrez o amintire, le cumpăr, le aşez pe raft, le şterg de praf, dar, de cele mai multe ori, nu le revăd... nu pentru că m-aş teme că dacă le-aş revedea nu mi-ar mai plăcea, ci poate pentru că mă gândesc că mi-ar plăcea altfel şi vreau să mă agăţ de felul în care mi-au plăcut prima oară. Are sens ce spun? Mi-a plăcut Pina. N-am avut răgazul să mă bucur prea mult de sala plină. S-au găsit şi la mine destui care să mă facă să mi-o fi dorit goală.

  RăspundețiȘtergere
 3. Dar ma gandesc...toata lumea, mai ales cea a dansului isi aminteste acum de Pina, gratie unui film, fie el si extraordinar...Nu imi aduc aminte pe la noi de vreun flashmob sau de ceva pentru ea imediat dupa moartea ei...uneori ma intreb daca nu cumva miracolul in trei d sau magia lui wim wenders tin loc de dragostea de Pina si imbraca forma ei...

  RăspundețiȘtergere
 4. ce placut sa vad ca nu-s singura. ca nu e chiar bizar ca si mie mi-a venit de multe ori in minte Miriam Raducanu in relatie cu Pina Bausch. si nu din cauza liantului Gigi Caciuleanu.
  nu e de acuzat ca nu s-au facut flash mob-uri sau ceva imediat dupa disparitia fizica a Pinei Bausch. mai bine sa ne bucuram ca multumita filmului astuia, astazi ceva mai multi oameni i-au descoperit magia ei si a Dansului. cred ca e mare lucru.

  RăspundețiȘtergere

Oshawa sau nu

 Nu m-am apucat de oshawa... asta asa, ca sa nu credeti despre mine ca sunt un tip consecvent si care isi tine promisiunile . Nu, nu sunt. A...