marți, 16 august 2011

Vechiul Teatru National in haine noi


 
   Astazi am intrat dupa doua luni in Teatrul National . Stiam ca  a inceput cosmetizarea lui si eram tare curios sa stiu cum arata. S-a spus ca refacerea teatrului va adura doar 2 ani si jumatate. Din pacate stim cu torii cum se lucreza in Romania. Acum 2 ani mi-am refacut garsoniera si a durat nici mai mult nici mai putin decat 6 luni. Am crezut ca inebunesc. Mergeam acasa si muncitorii stateau la bere si ascultau manele. Lasa ca m-au furat de bani si de materiale. Imi imaginam ca asa se intampla si la National. Cu atat mai mult cu cat acolo daca vrei sa furi sau sa nu mucesti e foarte usor. N-ai cum pazi atatia actori.
        Am fost placut surprins ca in teatru era mare agitatie. Extrem de multi muncitori, care pareau sa stie fiecare ce are de facut, lucrau chiar la ora pranzului. Am intrebat pe unul dintre ei, daca merge treba. Mi-a raspuns ca e foarte bine, ca oamenii se misca repede si ca sunt foarte incantati ca lucreaza la Teatrul National. Ca vor reveni cand va fi gata sa vada spectacole, si ca vor fi mandri ca toata munca lor e admirata de atatia oameni.

   
 Inutil sa va spun ca nu am mai recunoscut nimic inauntru. Locuri prin care am trecut atatia ani , in care am trait povesti de tot soiul, au disparut ca si cum nici n-ar fi fost. Recunosc ca am avut o strangere de inima si un nod mic mi s-a pus in gat. Totusi sala Mare si sala Amfiteatru au ramas intacte. Inainte de reconstructie Teatrul National avea patru sali. Noul teatru va avea sapte sali. Doua dintre ele sunt aprope gata.Cu ocazia expeditiei mele am vazut si eu cat spatiu era nefolosit. Acum, asa am inteles, nu va mai ramane nici un colt fara utilitate. Asta e un alt punct castigat.

una din noile sali (sub scena mare a Teatrului National)


      Proiectul de 51 de milioane de euro, din care 27 de milioane au  venit de la Banca de ­Dezvoltare a Consiliului Europei, se va întinde pe trei ani şi va transforma TNB într-o clădire ­deschisă 13 ore pe zi. "Modelul teatrelor din marile ­capitale europene ne arată spaţii culturale deschise, unde oamenii îşi pot petrece toată ziua, indiferent dacă apoi merg sau nu la piesa de teatru", asemanator Teatrului Barbican Hall din Londra. Suprafaţa actuală, de 60.000 de metri pătraţi, va rămâne la fel, însă va include şi o cafenea, săli de expoziţie şi de lucru şi librării.

"Cafeneaua Actorilor va dispărea, însă Lăptăria lui Enache, care a devenit deja o instituţie, nu doar un nume, îşi va găsi loc în noul ansamblu". Totodată, numărul total al locurilor de spectacol va creşte de la 1.720, în prezent, până la circa 3.100. Arena în aer liber de pe acoperişul clădirii va găzdui 300 de spectatori şi va permite prelungirea stagiunii şi în perioada de vară.


fosta sala de sport


o viitoare sala de teatru
   Planurile sunt frumoase. Speram ca noua cladire sa aiba si spectacole pe masura.

9 comentarii:

 1. Ce se intampla cu Opereta???

  RăspundețiȘtergere
 2. Mai, cum te arde pe tine ! sa-ti dea Dzau sanatate, sa le poti duce pe toate

  RăspundețiȘtergere
 3. Doamne ajuta sa iasa ceea ce spun ca vor sa iasa, Gabi

  RăspundețiȘtergere
 4. Doamne ajuta! Trec in fiecare zi pe acolo si de fiecare data ma gandesc..."poate asa o sa prind si eu bilete la spectacolele lui Manole". Marius, habar n-ai ce dor imi e sa te vad intr-o piesa de teatru. DOR.

  RăspundețiȘtergere
 5. ...tot mai sus,mai sus

  RăspundețiȘtergere
 6. O sa iasa foarte bine, actorii merita aceasta schimbare cat si spectatorii caci asa vor putea veni mai multi...

  RăspundețiȘtergere
 7. Poate cu ocazia renovarilor se desfinteaza barul din teatru ,astfel regizorii ar putea
  sa-si desfasoare repetitiile ,actorii nu ar mai veni beti la repetitii sau deloc Sa facem o petitie online in acest sens ,astfel ai avea mai multa credibilitate vorbind despre lucrurile pe care le cunosti si nu pe "'surse " ca in cazul teatrului brailean. Marius ,nu lasa TNB sa se transforme in casa de cultura de lux ,ne bazam pe tine ,bunule samaritean !!

  RăspundețiȘtergere
 8. @Sebastian E. Balasoiu multam fain . Si tie la fel

  RăspundețiȘtergere
 9. cat de tare, abia astept!! si da, sa speram ca si spectacolele vor fi pe masura...:)

  RăspundețiȘtergere

Oshawa sau nu

 Nu m-am apucat de oshawa... asta asa, ca sa nu credeti despre mine ca sunt un tip consecvent si care isi tine promisiunile . Nu, nu sunt. A...